Mat,  Trädgård

Skördetider

Halva dagen igår tillbringades med att stå i Rotebrohallens kiosk och sälja korv och toast. I helgen är det Töjnan Innebandycup som Rasmus lag är med i. Men efter att jag blev avlöst så bytte jag snabbt om till trädgårdskläder.

Skördade en av melonerna igår. Den var så söt och god.

Grävde ner tre klätterrosor som jag hoppas att de hinner etablera sig innan vintern kommer. Samt klippte ner en stor lavendel som hade blivit väldigt vedartad och för att vi ska kunna impregnera sidan på altanen nu i höst.

Lavendeln täckte halva trappen innan jag klippte ner den.
Chili 🌶

Idag skördade jag den första chilin som är klar, dessa tre sorter är medelheta. Jag har ett par som är ”het” men de får mogna ett tag till.

Het chili
Denna heta chili bär svart frukt när de är omogna för att sedan övergå till gult.
Denna medelheta chili heter Rainbow, den har mörklila vackra blad. Den blommar med lila blommor, frukterna är först mörklila, ljuslila, gul, oranga och till sist röda. Helt galet vackra färger.

Jag har även börjat torka örter i svamptorken. Dessa ska skördas en solig varm dag, då kommer smakerna som bäst fram. Jag tog in bl.a Rosmarin, Organo, och timjan. Jag har en lagerbladsblomma i köket som jag också tog bladen av och lade i torken då den växt sig så stor.

Lagerblad, bilden är från Blomsterlandet.

Av örtena och chilin kommer jag göra eget chilisalt. Detta är tredje året som jag gör eget örtsalt.

Svamptorken är fylld med örter och lagerblad.
Förra årets ört/chilisalt.
Här satt jag grymt nöjd med dagens insatser (lördag) och njöt av ett glas champagne.

Igår gjorde jag en supersmarrig oxfilé med gorgonzolasås och pasta till middag.

Till två personer tog jag 150g oxfilé, 200g gorgonzola. Hackade massor med färsk rosmarin och bladpersilja tillsammans med en stort vitlöksklyfta, salt o peppar. Jag rev färsk ostronskivling. Stekte allt tillsamman med lite smör. Slog på 3 dl grädde och lade i osten. Tog en oxe buljong burk från Fond de Chef ner i såsen samt en skvätt collorit. Stekte oxfilén lite lätt som jag redan skurit i mindre bitar tillsammans med en klick smör. Blandade ner köttet och rörde om innan jag slog allt över pennepastan som jag hade kokat.

Toppade rätten med färsk persilja innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.