Resor

Obergurgl/Hochgurgl

Igår tog vi skidbussen 20 min till områdena Obergurgl/Hochgurgl som ligger längst in i Ötztal dalen det är två separata skidområden som på senare år binds samman med en kabinlift. Området gränsar till Italien.

Bergskedjan bakom mig tillhör Italien och kallas för Dolomiterna

Man har åkt skidor i området sedan år 1900 men den första liften byggdes först 1948. Turister började att komma till området när det första hotellet (Edelweiss i Obergurgl) byggdes 1889. Det har dock bott människor i området i ca. 10.000 år och 1991 hittades Ötzi – en mumie från kopparåldern – vid Ötztaler-glaciären efter att ha legat 5300 år i isen. 

Vid den röda punkten hittades Ötzi. Bild från Wikipedia: Mai-Sachme

I åtta år förvarades Ötzi på Universitetet i Innsbruck i Österrike. Sedan mätningar visat att Ötzi hittats 92 meter och 56 centimeter inne på italienskt territorium, överfördes kroppen till Sydtyrolens arkeo­logiska museum i Bolzano. 

Top Mounting Starsbaren med panoramautsikt på toppen av Wurmkogl

Det var ingen kö till någon av liftarna och båda områdenas pister är lagom breda så det hanns med många sköna svängar, värt att nämna är också att det är få transportsträckor och de som finns har lutning så de känns inte tröttsamma.

Jag åt de mest magiskt goda revbenspjäll till lunch igår på en av de många Hütten restaurangerna i området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.