Resor

Hikkaduwa

Två timmar söderut från Sri Lankas huvudstad Colombo ligger Hikkaduwa som var vår resas första stopp. Vårat hotell låg vackert vid stranden och vi bodde på bottenvåningen. När vi pratade med hotellpersonal som jobbade här även 2004 då Tsunamin inträffade kom vågorna ända upp till andra våningen, alla som bodde på hotellet klarade sig då de blev varnade och kunde fly upp på högre höjder. Alla hade dock inte samma tur!

Det var strax utanför Hikkaduwa nära den lilla byn Peraliya som den stora tågkatastrofen inträffade. Siffrorna skiljer sig åt över hur många som dog men mellan 1700-2000 personer omkom. Endast 20 st tågpassagerare av ca 1500 överlevde, två av dessa var svenskar.
26 dec 2004 började brunt vatten komma forsande mot tåget som stannade. Hundratalet människor kom springande mot tåget och försökta ta sig upp i hopp om att komma undan vattenmassorna. Vagn nr 2 som svenskarna satt i var den enda som välte. Folk från närbelägna byar kom springande och klättrade upp på tåget som alltid hade setts som en trygghet…då kom andra vågen och svepte med sig både människor och tåg.

Foto: Green Hope Organization

Tågvagnen på bilden ligger fortfarande kvar ca 200 meter från spåret som en påminnelse om katastrofen. Det finns ett Tsunami museum som man kan besöka i Hikkaduwa. Vi var aldrig där då man på en vägg har satt upp bilder på döda människor (det hänger en duk över som man kan välja att lyfta på om man vill). Läste på TripAdvisor att besökare rekommenderade att barn under 16 inte skulle se denna vägg. Om jag får möjlighet att komma tillbaka så vill jag i alla fall besöka tågvagnen för att få en uppfattning om det ofattbara i denna olycka.


4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.