Resor

Lissabon

Jag var där i slutet av oktober, vädret var bättre än väntat 21 grader och strålande sol på dagarna och nätterna höll sig kring 13 grader.

Utsikt över Alfama med Atlanten i bakgrunden från torget Martim Moniz.

Lissabon är en av världens äldsta städer, äldre än Rom, Paris och London och blev tidigt en viktig handelsstad. Den 1 november 1755 drabbades staden av en jordbävning och 2/3 raserades, 20 000 till 30 000 människor omkom.

Lissabons kända blåvita handmålade kakelplattor (azulejos) kan skådas på många av stadens allmänna byggnader.

Det är ett måste att åka med spårvagn 28 (eléctricon) som i ett sakta tempo utgår ifrån kyrkogården Prazeres i Campo du Ourique till den gamla stadskärnan Alfama och Graca.

Spårvagn 28 med katedralen Santa Maria Maior de Lisboa, i bakgrunden.

På torget Martim Moniz ovanför katedralen väntar en magisk utsikt över stadsdelen Alfama och Tejo. Här finns även restauranger med uteserveringar där man kan släcka törsten en varm dag.

Lissabons historiska centrum ligger på sju kullar, så många gator är för branta för motortrafik. Det finns tre bergbanor och en hiss. Så det är ingen stad man promenerar runt ostraffat, förvänta er en rejäl träningsvärk😬.

Hamnen med 25-April bron i horisonten.

Bron invigdes 1966 och kallades då Salazar-bron (Ponte Salazar) efter premiärministern António de Olveira Salazar. Efter Nejlikerevolutionen 1974 fick den det nya namnet 25 april-bron efter revolutionsdagen. Den 25 april 1975 hölls det första fria valet i landet och alla kolonier lämnades tillbaka utom Östtimor som ockuperades av Indonesien och först 1999 blev självständigt.

Solnedgången bör spenderas på en takterrass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.