Nöje

ABBA Museet

Idag var det dags för kulturgruppen ”Kultur för faan” att ses. Vi träffades på pendeltåget redan vid 9-tiden. Efter en fika på vad som kändes Stockholms sunkigaste café mitt emot Ålens tog vi 7:an spårvagn ut till Djurgården och ABBA Museet.

Vi slapp köa då vi var där så tidigt.
Utanför entrén till museet.

Museet berättar historien om hur Björn, Frida, Agneta och Benny barndom, hur musiken kom in i deras liv och hur de träffades. Alla föremål museet har finns inlagda i uppbyggda miljöer som är kopior av de riktiga platserna ABBA vistades i under sin karriär.

Den berömda bilden på ABBA togs på Djurgården.

Det kostar 250kr för vuxna att gå in och för 20kr kan man hyra en audio guide där medlemmarna själva berättar historien om sina liv i en nygjord inspelningen. Men det kan ni skippa om ni går dit för efter ett tag började armen att göra skitont när man konstant går omkring och håller den mot örat.

Så skickligt gjorda vaxdockor.
Massor av deras scenkläder finns att beskåda.

Jag som missade hela ABBA hysterin när jag var liten, tyckte att museet var sådär. Det är kul att ha sett det men jag kommer inte åka dit fler gånger.

Autentisk bild från designen Owe Sandströms ateljé.

Det var designen Owe Sandström som designade de flesta av ABBAs spektakulära scenkläder och skräddaren Lars Wigenius som sydde dessa i nära samarbete med grupp medlemmarna och då framförallt Frida som även har en examen i mönsterkonstruktion.

Några av scenkläderna.

Men nu fick det räcka med kultur för denna dag. Vi promenerade bort till Sjöcafét vid Djurgårdsbron och åt lunch. Vad vore en kulturdag utan mat och bubbel.

Löjromspizza

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.