Snillet spekulerar

Sommelier utbildning del 4

Vilken söndags frukost hotell A Six serverade, godaste äggröran ever och varje bacon var stekt perfekt. Kl 09.30 började lektionen 4:a av min Sommelier utbildning. Denna gång handlade det om Tyskland och Österrike. Dagens lärare Dick Samuelsson var otroligt kunnig, han är kemist i grunden och innan han tillsammans med sin fru startade Vinkällan, har han i många år jobbat på Systembolaget eller som det tidigare hette Vin och Spritcentralen som låg på Liljeholmen. http://www.systembolagethistoria.se/tidslinje/

Hotellet At Six har en väldigt diskret entré på Brunkebergs Torg.

1977 var det år då vinförsäljningen i Sverige gick om spritförsäljningen. 66% av Systembolagets försäljning sker fredagar och lördagar. 1977 buteljerades 85% av vinet i Sverige, på Vin och Spritcentalens anläggning i Liljeholmen. Det fanns tre båtar som åkte och hämtade vinet i Europa.

Dagens grundsmak var sötma, maiderasåsen samt vinigretten till salladaden som innehöll honung. Vinet ändrade helt karaktär tillsammans med sötman. Sötma i maten gör att vinet upplevs fräschare, beskare och mindre söt.

Dick berättade även att en flaska Explorer på den tiden då man betjänades över disk på Systembolaget gick under namnet ”halvböj”. Personalen behövde bara böja sig till hälften för att få tag i en flaskorna som brukade stå under kassaapparaten. Sök på Spotify ”En halvböj blues” så hittar ni att Cornelis Vreeswijk har skrivit en låt om detta🎉.

Detta var dagens provade viner.

Utbildningsdagen avslutades med en ölprovning av 8 sorters öl och vi fick lära oss om hur bryggningen av dessa går till. Jag som inte ens gillar öl tyckte inte att det var så gott🙈 men intressant att kunna känna smakskillnaden mellan över-, underjäst samt spontänjästa ölsorter.

Kvällen avslutades på bästa sätt, nämligen med årets första grillning👏

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.