Mat,  Snillet spekulerar

Nya Världen

Igår var jag ute i trädgården på förmiddagen och förberedde sedan maten då vi hade vänner över på middag. Det bjöds på hel grillad entrecôt, hasselbackspotatis, ratatouille samt pepparsås. Provade även göra Pol Sambol, en rätt som ofta kommer in tillsammans med maten i Sri Lanka. Men jag tänkte hur fel kan det bli?

Receptet: 1 Påse riven kokos, 2 tomater, 1 rödlök, 1 lime, samt en burk Sambal Oelek. Hacka tomaterna och löken. Blanda lök, tomat, sambal och kokos. Pressa limen över och rör om. Det blev riktigt häftigt smakupplevelse då man får både sötma, syrlighet och hetta. Kanske ändå att det passar bättre till risrätter men det var gott.

Champagne och tapas till förrätt kan aldrig slå fel😋.

Idag var det del fem på min Sommelierutbildning (inte Sommalier Franka🤣). Som handlade om Nya Världen dvs vinproducerande länder utanför Europa.

Dagens grundsmak var Umami, som finns naturligt i räkor. Misosoppa innehåller mycket smak av Umami så det är svårt att hitta ett vin som passar till soppan, fick tipset om att saké som bryggs på polerat ris kan funka.

Väldigt intressant dag med mycket ny kunskap, visste ni att man gör vin i alla 50 delstater i USA inklusive Alaska? Fast 90% av vinet produceras i Kalifornien. Topp 3 av vinförsäljningen i Sverige 2016 är följande, vi köper mest Italienska viner följt av Frankrike och Sydafrika. Systembolaget tog in vin från Sydafrika först år 1992 pga Apartheid, så vin och politik går hand i hand. En annan förklaring är också att Sydafrika köpte JAS av oss och vi köper deras viner sk motköpsaffär.

Dessa viner provades idag.

Resten av kvällen tänker jag tillbringa i soffan. Ha en fortsatt trevlig helg🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.