Snillet spekulerar

Bubblor och smak

Idag var det dags för dag tre på min Sommalier utbildning. Jag missade förra gången som handlade om Frankrike. Dagen handlade om mousserande vin och mat. Det var Maya Samuelson som pratar vin på TV4 nyhetsmorgon varje fredag som var dagens lärare.

Det spottades och frästes lika mycket idag.
Detta var vad vi hade i glasen.

Vi fick bla lära oss om det traditionella sättet att göra bubblor i vin och tankmetoden. Varav det sista är betydligt billigare. I det traditionella sättet lägger man varje flaska på en andra jäsning, som sedan ska vridas lite tills all jästfällning hamnar längst ner mot kapsylen. Sedan fryser man flaskans hals i en -20 gradig vätska så en liten isbit bildas längst upp som sedan avlägsnas innan flaskan fylls på och korkas igen.

Det är därför champagneflaskor har en sådan lång halsetikett, för man ville inte skylta med att alla flaskor innehöll olika mängder dryck, när allt detta tidigare gjordes för hand så fyllde man inte på dessa efter att jästfällningen tagits bort.

Vanligaste ögonskadan är att man har fått en champagne kork i ögat, så när ni har tagit bort metallen som håller korken på plats så är det 5-6 bars tryck i flaskan. I ett bildäck är det ca 2 bar. En kork flyger i genomsnitt 47km/h. Så håll en hand över korken och sikta ”på något billigt”😬.

Andra provningen handlade om hur mat kan förändra smak på vin så det gäller att tänka till vilket vin man ska servera.
På tallriken hade vi salt, socker, citron samt ruccola.

Sälta dvs saltet i maten får vinet att ändra karaktär, det blir mindre syrligt, mindre beskt och mindre sött. Syra i maten ex cream fraich, citrus gör att vinet känns sötare, mindre syrligt och mindre beskt. Besk mat såsom ruccola gör att viner känns beskare, sötare och strävare. Man kan med andra ord få ett gott vin att smaka apa med fel sorts mat eller tvärtom.

Om ni vill lära er mer om grundsmaker och att kombinera med rätt sorts vin, läs mer på https://www.winefinder.se/mat-vinskola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.