Snillet spekulerar

Hallwylska

Idag har jag varit kulturell och gått på Hallwylska museet. Tills för några veckor sedan visste jag inte ens att museet existerade. Det var makarna Walther och Wilhelmina von Hallwyl som bodde i detta stora hus på 2200 kvadratmeter, över 40 rum som ligger på Hamngatan 4 i hjärtat av Stockholm. Huset stod klart år 1898 och består av fem våningar.

Huset ritades av arkitekten Isak Gustav Clason som även har ritat bl.a Östermals Saluhall, Nordiska Museet och Norrlands Nation i Uppsala.
Jag står nu i matsalen, det fanns både personhiss och en mathiss från köket, elektricitet samt centralvärme. Så det var ett väldigt modernt hus för sin tid.

Jag kan varmt rekommendera en guidad tur för 80 kr, det är gratis att gå in på museet.

http://www.hallwylskamuseet.se

Wilhelmina anskaffade stora samlingar av konst, antikviteter, vapen, porslin och silver. Allt detta inklusive ”vardagsföremålen” ex kastruller katalogiserades dvs de togs kort på, märktes och beskrevs i 78 böcker. När hon levde hade kvinnor i Sverige inte ens rösträtt så när Wilhelmina ärvde sin pappas företag Ljusne-Woxna AB (som producerade kättingar och plywood). Så blev det hennes man Walther som fick driva företaget.

Bild från tavelgalleriet, det är Nils Asplund som målat taket, det tog 1,5 år. Wilhelmina ärvde 500 000 kr av sin mor och detta var vad hon använde pengarna till.
Detta rum ligger brevid konstgalleriet och är en kägelbana som barnbarnen använde, på den tiden stod inte montrarna mitt i rummet.


Helt galet hur många föremål som finns i detta hus. Makarna testamenterade år 1920 detta hus till Svenska Staten för att det skulle bli ett museeum.

Museet öppnades för allmänheten år 1938, efter att Wilhelmina dog vid 86 års ålder 1930 i sviterna av ett fall från trapporna då hon vägrade använda personhissen. Så har ni vägarna förbi Stockholm kan jag varmt rekommendera ett besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.